Wat is lambda-waarde?

Ben je op zoek naar isolatie voor je woning? Dan kom je vast en zeker de term "lambda-waarde" tegen. Maar wat is dat nu precies? Dat leggen we in dit artikel uit!

De lambda-waarde, aangeduid met de letter λ, is een maatstaf voor de warmtegeleiding van één materiaal. Simpel gezegd: hoe lager de lambda-waarde, hoe beter het materiaal isoleert. Niet te verwarren met Rd-waarde of Rc-waarde. Materialen met een lage lambda-waarde geleiden warmte minder goed, waardoor er minder warmte uit je woning ontsnapt. Dit is gunstig voor je energierekening en het comfort in je huis. Elk isolatiemateriaal, of het nu voor de muur, vloer, dak of bodem van het huis is, heeft een verschillende lambda-waarde en daaruit volgende hoeveelheid warmte die in jouw huis gehouden wordt. Met andere woorden, hoe goed het materiaal jouw huis isoleert. SI Isolatie is specialist op het gebied van isoleren van alle facetten van een huis of bedrijfspand, neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Lambda-waardes van bekende materialen

Zie hieronder een aantal van de meestgebruikte isolatiematerialen en hun lambda-waardes. We vergelijken ze op isolatiewaarde, vochtwerendheid en toepassingsgebieden. Ook het isolatiemateriaal glaswol benoemen we.

PIF: innovatieve folie met luchtkussens
- PIF (Power Insulation Foil) is een innovatieve isolatiefolie met luchtkussens tussen de lagen.
- Deze luchtkussens zorgen voor extra isolatie, met een lambdawaarde van 0,0198 W/mK.
- PIF is geschikt voor dak- en vloerisolatie.

EPS: betaalbaar en veelzijdig
- EPS (geëxpandeerd polystyreen) is een betaalbaar en veelzijdig isolatiemateriaal.
- De isolatiewaarde is goed (lambdawaarde tussen 0,030 en 0,040 W/mK).
- EPS is geschikt voor vloeren, muren en daken.
- Bij Nederland Isoleert wordt EPS o.a. gebruikt voor isolatie van kruipruimtes en spouwmuren.

Glaswol: bekend en gebruiksvriendelijk
- Glaswol is wellicht het meest bekende isolatiemateriaal.
- Het is gebruiksvriendelijk en relatief goedkoop.
- De isolatiewaarde is redelijk (lambdawaarde tussen 0,031 en 0,044 W/mK).
- Glaswol wordt vaak gebruikt voor dak- en spouwmuurisolatie.

Hoe gaan wij te werk?

Wanneer je voor SI Isolatie kiest voor het isoleren van jouw woning, kun je rekenen op integer en vriendelijk personeel, transparante communicatie en eerlijke prijzen. We komen graag bij je thuis om jouw wensen en eisen te bespreken. Zo kunnen we de perfecte isolatie voor jouw situatie op maat maken. Liever telefonisch? Geen probleem! Na ons gesprek ontvang je vrijblijvend een offerte.

Is de offerte akkoord? Dan gaan we aan de slag! We regelen alle materialen en plannen de werkzaamheden in. Op de afgesproken dag komen onze ervaren vakmannen bij je langs. Zij werken zorgvuldig en professioneel, zodat je zeker bent van een perfect resultaat.

Na afloop controleren we alles grondig en ruimen we netjes op. Zo geniet je meteen van jouw nieuwe, comfortabele en energiezuinige vloer. En heb je nadien nog vragen of is er iets anders? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

SI Isolatie - de isolatiespecialist

Met SI Isolatie maak je jouw woning klaar voor de duurzame toekomst. We hebben al meer dan 1500 projecten succesvol afgerond, met een gemiddelde klantbeoordeling van maar liefst 4,9 uit 5 sterren! Houd de kou in de winter buiten en de warmte in de zomer binnen. Bespaar fors op je stookkosten! Duurzame investering: Isolatie verhoogt de waarde van jouw woning of pand. De lambdawaarde is een belangrijke factor bij het kiezen van isolatiemateriaal. Deze waarde geeft aan hoe goed een materiaal warmte geleidt. Hoe lager de lambdawaarde, hoe beter het materiaal isoleert. Onze ervaren adviseurs informeren je graag over de mogelijkheden en voordelen van isolatie. We nemen de tijd om jouw situatie te begrijpen en adviseren je over de beste oplossing met gebruik van hoogwaardige materialen met een lage lambdawaarde. Natuurlijk ontvang je ook een vrijblijvende offerte.

FAQ

Wat is het beste materiaal voor bodemisolatie?

Wij werken hier ook met HR++ parels. Ze worden los op de bodem geblazen zonder lijm. Deze parels zorgen ervoor dat er minder energie naar de kruipruimte verloren gaat en ze kunnen geen vocht opnemen. Deze efficiënte manier van isoleren heeft direct invloed op jouw energierekening ende algemene vochtigheid in uw woning.

Hoeveel is 1 Lambda?

1 Lambda is een maat voor de warmtegeleiding van een materiaal en wordt uitgedrukt in W/m·K (Watt per meter Kelvin). Hoe lager de Lambda-waarde, hoe beter het materiaal isoleert. Het geeft aan hoeveel warmte door een meter dikte van het materiaal gaat bij een temperatuurverschil van 1 graad Kelvin.

Hoe bereken je de lambda waarde?

De Lambda-waarde van materialen is vaak al bepaald. Zodoende hoef jij je als consument niet bezig te houden met moeilijke berekeningen. Ze meten hoeveel warmte (in Watt) door een meter dik materiaal gaat bij een temperatuurverschil van één graad Kelvin tussen de twee buitenzijdes. Dit is de formule: λ = W/mK.

Heeft u vragen?

Neem gerust contact op

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.